Movementstäder

Turnéplan!
Nu är det klart vilka våra stopp är:
1-2 september UMEÅ, Program
8-9 september SKELLEFTEÅ
22 september LINKÖPING
29 september OXELÖSUND
30 september NYKÖPING

Den öppna väggen
Riksteatern kommer även i år att använda en 14 meter lång turnébuss som mobil graffitivägg under Art of the streets on Tour. Bussen fungerar också som transportmedel under turnén och färdas mellan städerna som en rullande, ständigt förnyad gatukonstutställning. Vid varje turnéstop är väggen öppen att måla på för alla som vill, såväl konstnärer som besökare. Väggen används också i samband med de inbjudna konstnärernas livemålningar och workshops.

Livegraffiti – SEKSIE
Med på turnén följer graffitikonstnären SEKSIE, även känd som Bleckan från tatueringsstudion Salong Betong och SVT-serien ”Danne och Bleckan”. På Art of the Streets återupptar han sitt gamla graffiti-alias SEKSIE och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

Workshop
I anslutning till den flygande väggen finns det möjlighet för vem som helst, konstnär eller amatör, att delta i den två timmar långa workshop som arrangeras under dagen. Anmälan på plats eller i förväg till lokal arrangör.

Föreläsning
Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet arrangerar på varje turnéort en föreläsning. Hugo Röjgård, ordförande för Graffitfrämjandet, berättar om graffiti som konstform och svarar på publikens frågor.
Graffitifrämjandet arbetar för att höja graffitins status som konstnärligt uttryck genom att sprida kunskap om graffiti, gatukonst och närliggande uttryck både lokalt och på riksnivå. Graffitifrämjandet arbetar också för att svenska städer ska utarbeta en toleranspolicy som innefattar graffiti och gatukonst som välkomna och självklara inslag i stadsbilden.

Filmvisning – VIGILANTE, VIGILANTE
Art of the Streets visar i år den omdiskuterade filmen ”Vigilante Vigilante: The Battle for Expression”, en film om vem som äger rätten till det offentliga rummet. Graffitikonstnären Max Good ger sig ut för att konfrontera tre ”graffiti vigilantes” som gör vad som helst för att stoppa graffiti och gatukonst.

När Riksteatern 2010 för arrangerade Art of the Streets, Sveriges första internationella gatukonstkonvent, blev det stor uppståndelse i Stockholm. Publiken strömmade till och media rapporterade under flera dagar. Rykte spred sig i landet och snart började folk höra av sig för att ge sitt stöd till Riksteaterns engagemang för konsten, och med efterfrågningar om gatukonstevents utanför Stockholm. Med anledning av detta startade Riksteatern förra året Art of the Streets on Tour som en fortsättning på konventet i Stockholm. Nu är det dags igen! I september skickar Riksteatern ut en 14 meter lång buss fylld av färg och kreativitet på turné. På plats i de fem aktuella turnéorterna erbjuds publiken helt gratis en unik inblick i graffitins värld, vare sig de är erfarna målare eller bekantar sig med konstformen för först gången.

One thought on “Movementstäder

  1. Coolt!
    Hur många brukar ni vara som åker i bussen under turnén?
    Sover ni i den också….
    Heffa

Comments are closed.