Grattis Nyköping – i sommar hyllas ni av Riksteaterns graffititurné WALLS OF FAME!

Idag är det klart att Nyköping, där det snart byggs en helt ny öppen vägg för graffitikonstnärer, blir en av de fem kommuner som i sommar hyllas av Riksteatern för sin toleranta syn på graffiti. Lördag den 3 augusti kommer WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen – till Nyköping och väggen som kommer att uppföras nere vid hamnen nu i sommar. Som en första kärleksförklaring till Nyköpings kommun och dess demokratiska inställning till graffitikonsten har Riksteatern låtit graffitimålaren Gauge tolka kommunens stadsvapen. Första helgen i augusti väntar kärleksförklaring nummer två, en heldag med tre av världens mest eftertraktade graffitimålare – MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige).

Nyköpings stadsvapen, tolkat av Gauge

Nyköpings stadsvapen, tolkat av Gauge

Efter framgångarna med Art of the Streets tar Riksteatern nästa steg i arbetet med att ge graffitin samma utrymme och villkorsfrihet som andra kulturyttringar i Sverige får. WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen besöker under två veckor i augusti Botkyrka, Nyköping, Karlstad, Malmö och Göteborg och med på turnén följer graffitigiganterna MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige).

– Vi vill med Walls of fame välkomna Nyköping in i graffitigemenskapen! Den öppna vägg som kommer att byggas där inom kort blir den nyaste i Sverige. Det innebär att Walls of fame i sommar gästar både den kommun som omfamnat graffitin under längst tid, det vill säga Malmö, och Nyköping som är den senaste kommunen att ta det demokratiskt viktiga steget mot en tolerant inställning till graffiti som konstyttring, säger Ceylan Holago, Riksteatern, producent för WALLS OF FAME.

Efter många år av diskussioner beslutade Nyköping i våras att staden ska få en egen öppen vägg. Nyköpings Graffitivägg kommer att byggas specifikt för ändamålet, det vill säga att vem som helst ska kunna måla på den när som helst. Väggen kommer att ligga nere vid hamnen och ha en totalyta på 60 meter. Invigningen är beräknad till den 8 juni.

– Nyköpings Graffitivägg kommer att betyda att Nyköping får ett bredare kulturutbud och att de som vill måla lagligt får någonstans att göra det på, säger Linn Lidberg, samordnare vid Nyköpings Ungdomsfullmäktige. Det ska bli jättekul att Riksteatern kommer hit, det känns extra kul att Nyköping är ett av turnéstoppen i och med att väggen är så pass ny. Det är viktigt att den uppmärksammas och görs synlig så att många hittar hit och använder den, så att den får vara kvar.

Alla som är intresserade av graffiti eller nyfikna på konstformen är välkomna till väggen för att ta del av det unika skapandet som kommer att ske där i samband med WALLS OF FAME. Utöver livemålning av graffitimästarna blir det korvgrillning och beats serverade av medföljande dj:s. Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet finns också på plats.

I och med dagens nyhet om Nyköping är den fullständiga turnéplanen för WALLS OF FAME nu klar att presenteras i sin helhet:
fredag 2/8: BOTKYRKA/Subtopia i Alby
lördag 3/8 NYKÖPING/Hamnen
söndag 4/8 KARLSTAD/Vattenreservoaren på Rud
fredag 9/8 MALMÖ/Väggen utanför Folkets Park
lördag 10/8 GÖTEBORG/Draken vid Röda Sten konsthall