Grattis Göteborg – i sommar hyllas ni av Riksteaterns graffititurné WALLS OF FAME!

I sommar tar Riksteatern tre av graffitivärldens största namn på turné för att besöka och hylla fem svenska kommuner som alla har gemensamt att de erbjuder sina medborgare öppna väggar att fritt uttrycka sig på. Projektet kallas ”WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen” och nu är det klart att superstjärnorna MadC, Bates och KAOS kommer att avsluta den unika turnén i Göteborg lördag den 10 augusti.

Göteborgs stadsvapen, tolkat av Gauge

Som en första kärleksförklaring till Göteborg kommun och dess demokratiska inställning till graffitikonsten har Riksteatern låtit graffitimålaren Gauge tolka kommunens stadsvapen. Lördag den 10 augusti väntar kärleksförklaring nummer två, en heldag med de livemålande superstjärnorna MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige) vid den öppna väggen Draken vid Röda Sten konsthall.

– Det är extra spännande att besöka Göteborg och Röda Sten med Walls of Fame, en stad som annars tillsammans med Stockholm drivit en hård nolltolerans mot graffiti. Idag är Göteborg en stad som långsamt men målmedvetet går mot en förändring och en mer demokratisk syn på konstformen, säger Ceylan Holago, Riksteatern, producent för WALLS OF FAME.

Draken är den enda lagliga väggen där det är tillåtet att måla graffiti i Göteborgs stad.
Sedan Draken stod klar i maj 2012, med sina 82 meter slingrande målaryta, har den ömsat sitt färgglada skinn många gånger om.

– Vi på Röda Sten konsthall ser dagligen hur stort intresset för att måla i storformat och med spray och rollers är. Att ha verksamhet vid en laglig vägg ger oss och stadens sociala resurser tillfällen att faktiskt möta de som målar med dialog och respekt istället för att utgångspunkten för ett samtal är att kreativiteten uttrycks på en olaglig plats, säger Sara Lorentzon, programproducent på Röda Sten Konsthall.

Väggen i Göteborg

Röda Sten konsthall arrangerar genom ”Ung & Skapande” aktiviteter för ungdomar under hela sommarlovet, vid Draken och inne i konsthallen. Sara Lorentzon fortsätter:

– Ett besök vi ser fram emot i sommar är Riksteatern där vi kommer få se internationella målare skapa verk direkt på plats. Ren inspiration när den är som bäst!

Alla som är intresserade av graffiti eller nyfikna på konstformen är välkomna till väggen lördag den 10 augusti för att ta del av det unika skapandet som kommer att ske i samband med WALLS OF FAME. Utöver livemålning av graffitimästarna blir det korvgrillning och beats serverade av medföljande dj:s. Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet finns också på plats.

Klart sedan tidigare är att WALLS OF FAME gästar Botkyrka fredag 2 augusti, Karlstad söndag den 4 augusti och Malmö fredag den 9 augusti. Den femte och sista kommunen presenteras inom kort.