Grattis Botkyrka – i sommar hyllas ni av Riksteaterns graffititurné WALLS OF FAME!

I sommar tar Riksteatern de tre graffitimästarna MadC, Bates och KAOS på en unik graffititurné till fem svenska kommuner. Tillsammans med Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet arrangeras WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen. Nu är det klart att första stoppet på turnén blir Botkyrka kommun och Subtopia, dit WALLS OF FAME kommer fredag den 2 augusti. I och med detta vrider Riksteatern sitt fokus från nolltolerans till tolerans och strålkastarna riktas mot de kommuner och platser i Sverige som faktiskt erbjuder medborgare öppna väggar att fritt uttrycka sig på.

Som en första kärleksförklaring till Botkyrka kommun och dess demokratiska inställning till graffitikonsten har Riksteatern låtit graffitimålaren Gauge tolka kommunens stadsvapen, som finns bifogad som pressbild. Fredag den 2 augusti väntar kärleksförklaring nummer två, en heldag med de livemålande superstjärnorna MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige) vid den öppna väggen vid Subtopia i Alby i Botkyrka kommun.

Botkyrkas stadsvapen, tolkat av graffitikonstnären Gauge

Botkyrkas stadsvapen, tolkat av graffitikonstnären Gauge

– Botkyrka är en fantastisk kommun och har ofta legat i framkant genom att lyfta kulturens roll i samhället. Det är därför inte helt förvånade att det är just Botkyrka som banar väg och tillsammans med Subtopia härbärgerar denna viktiga plats och öppna vägg i ett annars slutet Stockholm som exkluderar medborgare genom nolltoleransen mot graffiti, säger Ceylan Holago, Riksteatern, producent för WALLS OF FAME.

Väggen i Botkyrka är ett led i Subtopias arbete att stötta kreativa näringar oavsett format och är öppen för alla som vill skriva, rita och måla. Initiativet att öppna väggen togs av Graffitifrämjandet och invigningen skedde i augusti 2012. Botkyrka kommun har varit med och stöttat projektet från början.

– Subtopia stödjer alla konstnärliga uttryck, oavsett format. Monsterarenor, gallerior, bostäder och vägar har blivit synonymt med att ”skapa en stad”. Men en attraktiv stad måste inkludera och bejaka medborgarnas önskemål och klappande hjärtan för staden. En förutsättning för att vara en attraktiv stad i framtiden tror jag är att man tar vara på det småskaliga och lokala, bejakar mångfalden och tillåter olika typer av uttryck, säger Karin Lekberg, chef för Subtopia och fortsätter:

Väggen i Botkyrka

Väggen i Botkyrka.

– Ord som ”kreativitet”, ”innovation” och ”entreprenörskap” har blivit ”alla sakers lösning” för flertalet beslutsfattare i städer och regioner. Man vill främja kreativitet, samtidigt som man vill bestämma vilka verktyg som skall användas för detta främjande. Tyvärr är det så att regler och begränsningar är säkra verktyg för att undertrycka det spontana och oprövade.

Alla som är intresserade av graffiti eller nyfikna på konstformen är välkomna till väggen för att ta del av det unika skapandet som kommer att ske där i samband med WALLS OF FAME. Utöver livemålning av graffitimästarna blir det korvgrillning och beats serverade av medföljande dj:s. Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet finns också på plats. Väggen ligger på Albyvägen 38 i Alby, dit man tar sig från Stockholm City med röd tunnelbanelinje.

Klart sedan tidigare är att WALLS OF FAME gästar Karlstad söndag den 4 augusti och Malmö fredag den 9 augusti. Ytterligare två städer presenteras inom kort.