Grattis Malmö – i sommar hyllas ni av Riksteaterns graffititurné WALLS OF FAME!

I augusti är det dags för WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen. Genom WALLS OF FAME hyllar Riksteatern fem svenska kommuner som alla har gemensamt att de istället för förbud och nolltolerans erbjuder sina invånare öppna väggar att måla på. Fredag den 9 augusti kommer WALLS OF FAME till Malmö, där Sveriges äldsta öppna vägg finns. Som en första kärleksförklaring till Malmö och dess demokratiska inställning till graffitikonsten har Riksteatern låtit graffitimålaren Gauge tolka stadens stadsvapen. I augusti väntar kärleksförklaring nummer två, en heldag med de livemålande superstjärnorna MadC (Tyskland), Bates (Danmark) och KAOS (Sverige) vid den 90 meter långa öppna väggen utanför Folkets Park i Malmö.

Malmös stadsvapen, tolkat av graffitikonstnären Gauge.

Malmös stadsvapen, tolkat av graffitikonstnären Gauge.

Efter framgångarna med Art of the Streets tar Riksteatern i sommar ett nytt steg i arbetet med att skapa och uppmärksamma möjligheter där graffitikonsten kan leva och verka på samma villkor som andra konstyttringar. Nu är det klart att det nya projektet WALLS OF FAME – Riksteaterns hyllningsturné till den öppna väggen, gästar Malmö fredag 9 augusti. Det blir en unik heldag vid väggen utanför Folkets Park, med bland annat exklusiv livemålning av turnéns graffitimålande trio i världsklass: MadC, Bates och KAOS.

– Malmö är en fantastisk förebild för andra städer och kan liknas vid graffitikulturens svenska högborg.  Här har man valt en tolerant och demokratisk syn på allas rätt till kultur och konst, säger Ceylan Holago, Riksteatern, producent för WALLS OF FAME.
– Och eftersom Malmö erbjuder sina invånare platser att måla på, kan Riksteatern se till så att några av de största konstnärerna i världen kommer just till Malmö för att måla, inspirera och hänga med lokala konstnärer.

Väggen utanför Folkets Park är 90 meter lång och ligger i stråket mellan parken och Möllevångstorget. Den har varit öppen att måla på sedan september 2009, och blev då Malmös andra vägg av detta slag. 2013 beslutade stadens politiker att göra väggen permanent, efter att ha varit på försök i fyra år. P-huset Anna har varit öppen att måla på sedan 1983 och är därmed Sverige äldsta öppna vägg.

MadC är en av konstnärerna som kommer vara på plats i Malmö

MadC är en av konstnärerna som kommer vara på plats i Malmö

– Den lagliga väggen har ett viktigt symbolvärde i att visa att Malmö är en stad som uppmuntrar kreativitet och mångfald i uttryck. En kan inte bedriva en mångfaldspolitik och samtidigt vara repressiv mot spontana uttryck, säger Mårthen Gunnarsson, Enhetschef på Folkets Park på Gatukontoret i Malmö Stad. Att den ligger vid Folkets Park bidrar till att positionera parken som en plats som vem som helst får göra anspråk på för att uttrycka sig.

– Att Riksteatern kommer hit är ett kvitto på att den väg Malmö har valt är värd att uppmärksamma. Vi vet att många av Sveriges bästa målare stannar till här för att måla, och det är kul att en stor institution legitimerar det med sin närvaro, fortsätter Mårthen Gunnarsson.

Alla som är intresserade av graffiti eller nyfikna på konstformen är välkomna till väggen vid Folkets Park fredag 9 augusti för att ta del av det unika skapandet som kommer att ske på platsen. Utöver livemålning av graffitimästarna blir det korvgrillning och beats serverade av medföljande dj:s. Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet finns också på plats. Som en hyllning till Malmös demokratiska synsätt på graffitikonsten har Riksteatern låtit graffitimålaren Gauge göra en tolkning av stadens stadsvapen.

Klart sedan tidigare är att WALLS OF FAME gästar Karlstad söndag den 4 augusti. Ytterligare tre städer presenteras inom kort.