Art of the Streets 2012; Graffitikollo, politiska graffitikrafter från Kenya och den levande New York-legenden Mare 139

Den 3-5 augusti anordnar Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet sommarkollot Art of the Streets Camp i Stockholm. Det blir en unik möjlighet för 20 unga målare att i nolltoleransens Stockholm under en helg inspireras och utvecklas konstnärligt. Kollot är en förlängning av Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets som den 25 och 26 augusti arrangeras på Södra Teatern, Kägelbanan i Stockholm för tredje året i rad. Nyheter i programmet är den prisbelönte bildjournalisten Boniface Mwangi, som med livet som insats använder gatukonst för att uppmärksamma Kenyas korrupta regim, och den legendariske New York-baserade målaren och skulptören Mare 139.

Riksteatern fortsätter genom Graffitifrämjandet att skapa nya möjligheter för Stockholms kreativa ungdomar att utveckla sitt skapande. Nu introducerar man det nya konceptet graffitikollo med Art of the Street Camp.

För den som vill utveckla sin stil och inspireras av några av Sveriges bästa graffiti- och streetartkonstnärer arrangerar Graffitifrämjandet den 3-5 augusti ett graffitikollo under namnet Art of the Streets Camp. 20 unga deltagare kommer under en lägerhelg i Skarpnäck i Stockholm att få en unik möjlighet att förfina alla led av sin kreativitet, från skissande till öppen vägg. Till sin hjälp har de gästkonstnärer och erfarna lägerledare. Klara konstnärer är Hop Louie och Gouge.

– Det är fantastiskt att Riksteatern genom Graffitifrämjandet kan erbjuda den här möjligheten för unga graffitimålare. Vår ambition är att skapa en oas där ungdomar kan ägna sig åt att utvecklas i sin kreativitet utan att behöva tampas med fördomar kring konstformen. Graffiti är de här ungdomarnas sätt att uttrycka sig, och vi ger dem en plats att göra det på, säger Hugo Röjgård, ordförande i Graffitifrämjandet.

Nytt om Art of the Streets
Den 25 och 26 augusti är det för tredje året i rad dags för Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets. Förra årets publikrekord med närmare 6000 besökare i åldern 3 till 80 år, visar att intresset för graffiti och gatukonst är stort och att många vill passa på att prova konstformen när den för en helg möjliggörs i nolltoleransens Stockholm. För att inspirera och visa vad graffiti kan åstadkomma har Riksteatern återigen bjudit in några av världens och Sveriges hetaste konstnärer.

De senaste bokningarna till Art of the Streets är den levande legenden Mare 139 från USA och Boniface Mwangi och hans kollektiv från Kenya. Mare 139 var en del av ”the Golden Era” i New York 1975-1985. Han har sedan dess bland annat bidragit till att få in graffitin på konstgallerier och har varit en viktig röst för gatukonsten i hela världen. Från Kenya kommer den prisbelönte bildjournalisten Boniface Mwangi som tillsammans med ett konstnärskollektiv bekämpar en korrupt regim. Med livet som insats och internationellt uppmärksammad gatukonst försöker de belysa problemen i hemlandet.

– Vi är stolta över att idag kunna meddela att Art of the Streets har bokat Mare 139 och Boniface Mwangi och hans kollektiv. Det visar på bredden i årets program. På grund av den nolltoleranspolitik som bedrivs i Stockholm och andra delar av landet tvingas även vi att arbeta mot orättvisor och för demokrati och yttrandefrihet, i likhet med den kamp som förs i andra länder. Vi ser det som en av våra viktigaste uppgifter att skapa plats för fria konstnärliga uttryck, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern.

Klara konstnärer sedan tidigare är den internationellt erkände legenden Pose från USA, den svenska figurexperten Gouge, veteranen MSCR och Bleckan från Salong Betong. Från Finland kommer den uppmärksammade gatukonstgruppen K65 vars medlemmar är över 65 år. Tidigare utannonserade Lady Pink har tyvärr lämnat återbud av personliga skäl.

Om Art of the Streets Camp
Datum: Den 3-5 augusti
Plats: Örnboet vid Flatensjön i Skarpnäck (Stockholm)
Antal platser: 20
Åldersgräns: 16 -18 år

Om Art of the Streets
Datum: Den 25-26 augusti
Plats: Södra Teatern, Kägelbanan, Stockholm
Inträde: Gratis
Innehåll: Öppen vägg för alla att måla på, workshops, livemålningar av några av världens hetaste graffitikonstnärer, filmvisning och debatter.

Nya konstnärer på Art of the Streets
BONIFACE MWANGI (Kenya)
Den prisbelönte bildjournalisten Boniface Mwangi, som bland annat arbetat på tidningen The Standard i Kenya och utsetts till årets bildjournalist av CNN, har under många år försökt få den kenyanska befolkningen att få upp ögonen för de skandaler, den korruption och den ineffektivitet som han anser präglar regimen i Kenya. Tillsammans med graffitikonstnärer sprider han nu sitt politiska budskap på väggarna i huvudstaden Nairobi och når samtidigt internationell uppmärksamhet med sitt projekt. Boniface Mwangi har arresterats, fått sina kameror sönderslagna och blivit portad på Facebook för sina åsikters skull, men trots det fortsätter kampen mot korruptionen. I sommar kommer han till Art of the Streets tillsammans med Swift och Uhuru som båda är en del av konstnärskollektivet.

MARE139 (US)
Skulptören och målaren Carlos Rodriguez började sin konstnärliga bana i New Yorks “the Golden Era” (1975-1985) under det legendariska namnet Mare 139. Han var en av de första att föra in graffitin i konstgallerierna och har sedan dess varit en viktig röst för gatukonsten genom åtskilliga utställningar och föredrag i USA och Europa. Nyligen öppnade en utställning i New York som sammanfattar hans 36-åriga karriär.

Sedan tidigare utannonserade konstnärer
POSE (US)
Som en av Chicagos största och internationellt mest erkända graffitikonstnärer började Pose sin konstnärliga bana under Chicago-graffitins gyllene era. Nu 20 år senare är han fortfarande lika aktuell med graffiti och gatukonst vid sidan om kommersiella projekt och komplex konst. Hans verk har synts i mängder av magasin, böcker och filmer.

BATES (DK)
Danske målaren Bates är en internationellt erkänd graffitikonstnär som varit aktiv ända sedan 1984 och har nått legendstatus inom graffitiscenen. Hans verk finns att beskåda över hela världen och han förekommer flitigt i böcker om graffiti. Förutom att måla på väggar och duk har han även gjort design åt en mängd olika företag.

MSCR (S)
MSCR är utbildad konstnär och har sedan år 2000 organiserat graffitiworkshops för olika åldersgrupper. Hon har målat graffiti sedan mitten av 90-talet och är verksam både i Sverige och internationellt. Stilen är präglad av den nordiska graffititraditionen och hennes målningar är oftast enkla och spontana.

GOUGE (S)
Gouge från Stockholm har målat graffiti sedan tidigt 90-tal och koncentrerar sig idag mestadels på stora färgmålningar med mycket figurer. Han inspireras bland annat av science fiction och hans figurer tillhör det svenska toppskiktet. Gouge har deltagit i internationella utställningar, gjort offentlig utsmyckning och är en rutinerad workshopledare.

K65 (SF)
Den finska prisbelönta gatukonstgruppen K65 har fått stor uppmärksamhet i media de senaste åren. En av anledningarna till det är att kravet för att vara med i gruppen är att man är över 65 år gammal. De här pensionärerna visar kanske tydligare än några andra att graffiti är en konstform för alla.

KARMA (S)
Konstnären Jenny Palén från Stockhom har en magisterexamen från Kungliga Konsthögskolan och jobbar förutom med graffiti även med videokonst, installationer, musikvideor och skulpturer. Hon har fått i uppdrag att utsmycka flera offentliga platser och driver i Stockholm även galleriet Bastard.

SEKSIE (S)
Som den konstnärliga halvan av den uppmärksammade studion Salong Betong är Bleckan kanske mest känd som tatuerare, men på Art of the Streets 2012 återupptar han sitt gamla graffiti-alias Seksie och visar att han har kvar sina färdigheter från förr.

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press eller här på movement.riksteatern.se

Presskontakt
Adrian Hörnquist, Pressansvarig
Tel: 08-531 99 420, mob: 070-637 59 78
adrian.hornquist@riksteatern.se

Om Graffitifrämjandet
Graffitifrämjandet blev Riksteaterförening 2011 och arbetar för att höja graffitins status som konstnärligt uttryck genom att sprida kunskap om graffiti, gatukonst och närliggande uttryck både lokalt och på riksnivå. Graffitifrämjandet arbetar också för att svenska städer ska utarbeta en toleranspolicy som innefattar graffiti och gatukonst som välkomna och självklara inslag i stadsbilden.

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. 236 riksteaterföreningar i Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. 46 organisationer har valt att ansluta sig till Riksteatern. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern når årligen en sammanlagd publik på drygt 1 200 000 personer. 465 personer anställs per månad under turnéperioderna i september-maj och varje natt bor 40 medarbetare på hotell. Riksteatern har en omfattande internationell verksamhet, bland annat ett flerårigt samarbete med nio teatrar i Finland och teatern gör regelbundet gästspel utomlands. Riksteaterns Tyst Teater som spelar teater för döva och hörande barn, unga och vuxna har funnits inom Riksteatern sedan 1977. Södra Teatern och Cullbergbaletten är också delar av Riksteatern. Birgitta Englin är sedan 2005 VD för Riksteatern.